Kvalitet i održavanje drvene građe

DRVO

Kao samoobnovljiv resurs, drvo je dokazalo svoju vrednost u očuvanju našeg ekosistema. Drvo je prirodno izdržljivo, dok se postupkom duboke impregnacije postiže dodatna zaštita. Lepo, snažno, CO2 neutralno, može se reciklirati i beskonačno obnavljati sve dok dolazi iz šuma kojima se održivo upravlja.

EVROPSKO DRVO

Svi tornjevi igrališta Jungle Gym napravljeni su od visokokvalitetnog drveta koje potiče iz šuma severne Evrope. Koristi se drvo četinarskih vrsta kao što je bor. Održavane pravilno, ove su šume idealan materijal za izgradnju čvrstih i izdržljivih proizvoda. S obzirom na svoja svojstva, pored prirodne lepote ovih šuma, ova drvena građa je savršena za izgradnju sigurnih, jakih i elegantnih okvira za penjanje, kućica za igranje i ljuljaški.

ČVRSTI I JAKI DRVENI DELOVI

Drvena građa koja se koristi za izradu Jungle Gym proizvoda pažljivo je odabrana, glatka i obrađena (zaobljena) po ivicama. Seče se na određenu dimenziju kako bi se maksimizirala njena čvrstina i strukturalni integritet. To radimo kako bismo se izdvojili od mnogih naših konkurenata i dodatno osigurali naše proizvode kako bi mogli da izdrže test vremena i omogućili vašem detetu da se sigurno igra tokom godina koje slede.

 

KARAKTERISTIKE DRVETA

Drvo je prirodni proizvod i svi drveni delovi stoga imaju svoje specifične karakteristike. Svako drvo, svaki komad drveta je jedinstven. Prirodne varijacije u strukturi, izgledu i drugim nepravilnostima pojaviće se tokom vremena. Drvo koje se koristi na otvorenom prostoru će biti pogođeno izbledelim bojama zbog atmosferskih uticaja i pokazaće odstupanja u dimenzijama, deformacijama, čvorovima, džepovima smole i pukotinama. To su autentične osobine koje daju masivnom drvetu prirodnu lepotu. Ova prirodna svojstva drveta ne utiču na fizički i mehanički integritet vašeg igrališta.

 

RAZLIČITE DIMENZIJE DRVETA

Vlažnost utiče na zapreminu drveta. U ekstremno sušnim uslovima, drvo se skuplja, tj. smanjuje mu se volumen. To je specifična karakteristika drveta koja je takođe i neizbežna. Različiti nivoi sadržaja vlage u drvetu daju kao rezultat deformaciju i odstupanje u dimenzijama (do 10%).

 

ZELENE MRLJE

Za vreme impregnacije drvo je obojeno zelenom bojom sa konzervansima koji sadrže bakar. Na mestu gde je drvena smola prisutna, zelene mrlje i kristali soli postaju izraženiji I vidljiviji. Ovo je uobičajena pojava i prisutna je u svakom drvetu koje je prošlo proces impregnacije.  Nakon postavke igrališta, vazduh I sunčevi zraci će izvući vlagu iz drveta, te se zatim drvo može ofarbati I samim tim na još jedan način zaštititi. (Preporučuje se da se NE KORISTE boje I farbe koje sadrže lak, kako se ne bi dobila klizava površina)

Savet: Obrusite nečiste površine

 

DEFORMACIJE

Drvo je prirodni proizvod i  nekim slučajevima može se proširiti, smanjiti ili čak razdeeliti. Drvo reaguje na promene vlažnosti promenom volumena. To neminovno dovodi do pukotina i deformacija. To je specifično svojstvo drveta koje se ne može sprečiti. Ove pukotine i deformacije ne utiču na čvrstoću i nisu razlog za reklamaciju.

Obratite pažnju: Pukotine dužine do ¼ dužine drveta i ¼ poprečnog preseka nisu mehanički relevantne!

 

PLESAN

Impregnirano drvo je vrlo vlažno. Posebno u toplijim periodima drvo je podložno plesni ili plesni tokom sušenja. Rezultat su bele mrlje na površini drveta. Ove gljive ne utiču na kvalitet ili jačinu drveta i nisu štetne po zdravlje. Ove spoljašnje nepravilnosti na proizvodu nestaju same od sebe, ali se i lako uklanjaju.

Savet: Nakon isporuke, uklonite zaštitni film kako bi se sprečilo stvaranje kondenzacije ispod filma, što će izazvati mrlje i plesan na drvetu.

 

RAZLIČITOST BOJA - DISKOLORACIJA

Tokom impregnacije, sušenja i skladištenja, određeni drveni delovi mogu biti prekriveni odnosno naslagani jedno na drugo, te samim tim jedan deo drvene građe će biti zaklonjen od svetlosti. S druge strane, drugi delovi su izloženi svetlu. Svetlost izaziva reakciju u drvetu kao i u konzervansu, koji se prvo pretvara u smeđu boju, a zatim gubi boju i nestaje lokalno.

Savet: Nakon nekoliko nedelja izlaganja sunčevoj svetlosti, drveno igralište dobija svoju jedinstvenu boju, budite strpljivi. Svakako savetujemo, da se kasnije drvo tretira bojama na vodenoj bazi kako bi se pravilno održavalo i dobila još bolja zaštita.

 

ČVOROVI

U odabranom drvetu mogu se pojaviti čvorovi. Čvor je okrugli, ovalni ili nepravilni oblik gustog i tamnog drveta na mestu gdje je grana rasla. Čvorovi, godišnji prstenovi, pukotine i male nesavršenosti pripadaju prirodnim svojstvima drveta i stoga mu daju svoj specifičan karakter.

 

NEPRAVILNOSTI

Na nekim drvenim delovima mogu se pojaviti grube mrlje i krhotine. Uprkos pažljivom izboru i proizvodnji, neke od ovih grubih tačaka se ne mogu izbeći. U zavisnosti od vrste drveta, ove grube tačke nastaju uglavnom oko čvorova i na spoljnim krajevima. Ovi estetski defekti čine nerazdvojni deo drveta i ne utiče na njegovu čvrstoću i nisu razlog za reklamacije.

 

SMOLA

Sve crnogorične vrste sadrže džepove smole. Zbog uticaja sunčeve svetlosti moguće je da će u prvoj godini smola izaći iz svežeg, nedavno izrezanog drveta. Lepljiva, propuštena smola (žućkaste boje) može se kristalizovati na površini drveta. Ovi procesi su prirodni i smatraju se normalnim.

Savet: Smola se lako može ukloniti struganjem čvrstom četkom ili nožem za gletovanje. Ako je potrebno, možete koristiti i specijalni agens za uklanjanje smole na bazi alkohola.

 

 

ODRŽAVANJE

Boja drveta se vremenom menja usled vremenskih utIcaja i utIcaja sunčeve svetlosti. Impregnacija je zaštita od truleži drveta, a NE PREDSTAVLJA dekorativnu završnu obradu. Ovo prirodno starenje nema uticaja na trajnost i ne dovodi do gubitka kvaliteta drveta. Ako želite da sačuvate originalnu boju drvenih delova, u tom slučaju drvo možete tretirati posebnim uljem za drvo ili bojom / lakom na bazi vode / boje. Farbanje će pružiti dodatnu zaštitu od truleži drveta, odlažiti proces starenja i malo sprečiti pucanje drveta.

Savet: Što je izabrana boja tamnija, prirodnije starenje je manje vidljivo.

 

TAMNE MRLJE - MALE IZLAZNE RUPE

U prirodi se male bube često hrane sokom drveća. Kada se ovo drvo obradi, ono gubi svoje nutritivne vrednosti, zbog čega bube napuštaju drvo. Kada se to dogodi, nastaju male izlazne rupe, okružene tamnim mrljama. Oni ne utiču na čvrstoću ili kvalitet drveta i stoga nisu razlog za zabrinutost.

 

OPILJAK - IVERICA NA KRAJEVIMA

Na krajevima drvenih komada može doći do lomljenja kada se iseku na dužinu. Duge strane svih drvenih komada su zaobljene, ali krajevi nisu. Oni su vidljivi samo u ograničenoj meri i stoga imaju mali uticaj na estetiku. Koristeći brusni papir, ivice se mogu glatko obraditi i krhotine lako ukloniti.

 

TAMNE PROMENE BOJE I/ILI MRLJE

Vremenom, sve vrste drveta dožive promenu boje. Drvo duglazija (douglas) ima tendenciju da promeni boju nešto brže, u odnosu na druge vrste drveta, i može da pocrni kada je u kontaktu sa vlagom i metalnim spojnim elementima. Površne mrlje mogu se pogrešno smatrati buđom, ali se na sreću lako brusne i čiste. Ova prirodna reakcija ni na koji način ne utiče na integritet ili trajnost strukture.

 

Za dodatna pitanja i informacije posetite našu kontakt stranicu ili nas pozovite na telefon 069/11-99-656.